Az ország első szoftvertesztelő versenye lezárult! Köszönjük minden online és élő döntőbe jutott játékosunknak, hogy példás kitartással küldték be a feladatokat! Reméljük, hogy hasznos tudással gyarapodtatok a verseny feladatai során. Most tisztelettel búcsúzunk, de bízunk benne, hogy hamarosan újra találkozni fogunk, még izgalmasabb feladatokkal és egyre nagyobb résztvevői bázissal. Sziasztok!

Üdvözlettel: Szoftvertesztelő Verseny Csapata

Bejelentkezés
Azonosító:
Jelszó:

Hibajelentés készítése


Jelentkezz be megoldás beküldéséhez!

Feladat leírása:

TesztelÅ‘ként dolgozol egy nagy, független szoftvertesztelÅ‘ cégnél (TesterCorp). Egyszerre sok párhuzamos projektetek fut, amelyeket egy közös teszt menedzsment és hibabejelentÅ‘ rendszerben vezettek, projektek szerint külön lekérdezhetÅ‘en. Egyik banki megrendelÅ‘ (HTBank) összetett, több szállító (FinanceSoft, ..., ...) által készített, alrendszerekbÅ‘l integrált szoftverének  tesztelésében te is részt veszel, a teljes rendszer átadás közelében van.

Készíts az alábbi levelezés alapján egy hibabejelentést a központi rendszeretekbe. A feladat, hogy felsorold az összes tulajdonságot, amelyet beállítanál a hibajegyhez. Azokat a tulajdonságokat is sorold fel, amelyeket nem kell explicit beállítani, hanem egy ilyen rendszer általában képes automatikusan kitölteni a hibajegy beküldésekor. Vagyis tulajdonképpen egy lista kell az összes hibajegyhez letárolt adatról. Ha valamilyen kiemelten fontos adat még nem ismert, akkor azt is jelezd, hogy egy ilyen tulajdonság szerinted már ebben a fázisban (incidens felvétele) szükséges lenne, de egyelÅ‘re nem lehetséges kitölteni. A beadott formátumnál tulajdonság és érték párokat várunk. A leírás típusú mezÅ‘k legyenek kellÅ‘en informatívak. A skálán értékelendÅ‘ tulajdonságok legyenek ott szövegesen is, hogy egyértelmű legyen az osztályozás. Nagyon fontos, hogy lehetÅ‘ség szerint minden lényeges adatot külön kategóriába tegyél, hiszen a kereshetÅ‘ség, csoportosíthatóság miatt nem szerencsés, ha egyetlen szöveges mezÅ‘ben szerepelnek az információk. Figyelj arra is, hogy milyen követelmények vannak egy hibajegynél (teljes, tömör, pontos, tárgyilagos).

 


 

“Hello,

 

van egy SOS probléma. Az alábbi hibát most gyorsan leellenÅ‘riztem a rendszerünkön. A TST3-ban ez kifogástalanul működik, a számítás és a megjelenítés is. Biztos, hogy ez nem ugyanaz, mint a korábbi hiba. Akkor ezt nagyon alaposan körbejártuk, nem hiszem, hogy valami bug maradt még. Milyen adatokat adott meg vajon az űrlapon? Lényeges lehet. De lehet, hogy máshol lesz a probléma, jó lenne tudni, pontosan milyen paraméterezés van a TST4-en, szerintem ez inkább egy konfigurációs probléma. A TST4-et csak a bankosok tudják elérni, minden frissítést és konfigurálást is Å‘k végeznek. Vedd fel kérlek a hibajegyet, egybÅ‘l hozzá is rendelheted  a kért személyekhez, hogy haladjanak a dolgok.

 

Csontos Aladár Tamás

 

Test Manager

 

TesterCorp

 

> -----Original Message-----

> From: László Molnár [mailto:laszlo.molnar@htbank.com]

> Sent: Wednesday, October 05, 2011 6:42 PM

> To: Csontos Aladár Tamás (TesterCorp); Fekete Péter (FinanceSoft)

> Subject: FW: UAT komoly bug - újra

 

Sziasztok,

 

egyszerűen nem értem, hogy mit csináltok, eddig is már négyszer került újranyitásra a kapcsolódó ticket, nem a 223 lesz a szerencseszámom. Minden meetingen újra és újra elÅ‘jön a téma. Azt látom a bejelentés mellett, hogy javítva és ellenÅ‘rizve is volt szept. 28-án. A 010-040-415 követelmény a hitelminÅ‘sítÅ‘ alrendszer specifikációjában (1.3.2 verzió) egyértelműen fogalmaz: felugró ablakban kell jelezni a figyelmeztetést minden típusú kliensnél (a weben is!). 3.7.11 verzióig minden patch betöltésre került a TST4-be.

Nyilván nincs adatvesztés vagy ilyesmi, de láthatóan erre allergiásak a felhasználók. Kérlek nézzetek utána ASAP, ez most minden más hibánál fontosabb! Megoldást KELL adnotok nekünk péntekig, akár egy hotfix formájában, mert hétfÅ‘n indulnánk! Azt szeretném, ha Péter (fejlesztési vezetÅ‘) személyesen foglalkozna vele.

 

Molnár László

 

Product Manager

 

HTBank

 

 

> -----Original Message-----

> From: Judit Lelkes [mailto:judit.lelkes@htbank.com]

> Sent: Wednesday, October 05, 2011 6:21 PM

> To: Molnar Laszlo (HTBank)

> Subject: UAT komoly bug - újra

 

 

Kedves Laci,

 

küldöm újra ezt az emailt, tegnapelÅ‘tt már elküldtem, de semmi reakció nem volt, nem kaptad meg vagy csak nem foglalkoztál vele?

A korábban – szerintetek – a hitelminÅ‘sítÅ‘ rendszerben kijavított kamatszámításnál jelentkezÅ‘ probléma még mindig a rendszerben van. Ez nyilvánvalóan ismételten nem teszi lehetÅ‘vé a rendszer átvételét. EllenÅ‘riztem a TST4 rendszeren és sikerült elÅ‘idézni egy hátralékos ügyfél kiválasztásával. A szokásos már rendkívül idegesítÅ‘ téma: ha normál sorrendben adom meg az adatokat, akkor jól működik, de ha elÅ‘bb írom be a lejárati idÅ‘t, mint, ahogy megadom a kedvezmény tételeket, akkor nem. Jól számol mostmár ugyan, de további probléma, hogy nem jelzi látványos figyelmeztetéssel az ügyintézÅ‘nek, hogy ellenÅ‘rizze a központi adóslistában az ügyfelet, mielÅ‘tt jóváhagyja az ügyletet (megjelenik, de nem a kért látványos módon, le kell görgetni hozzá az űrlap aljánál megjelenÅ‘ figyelmeztetésekhez, így könnyen elnézik). Csatoltam egy képernyÅ‘mentést. A TST4 a 2010-es naptári évzárás utánra van dátumozva, ha ez számít valamit. Érdekes módon a webes kliensnél jelentkezik a probléma, de a telepített vastag kliensnél nem. A 834-es és 857-es teszt esetnél is ki kellett volna bukjon a probléma….

 

Lelkes Judit

 

Business Analyst

 

HTBank"

 


 

Kapcsolódó letölthetÅ‘ fájlok:

Nincsen

 

Feladatot készítette:

Bujdosó Géza – Masterfield Oktatóközpont

Gyúri Attila – Masterfield Oktatóközpont

Mizsák Krisztián – Masterfield Oktatóközpont

 

Feladathoz kapcsolódó fogalmak:

Forrás:

Szoftvertesztelés egységesített kifejezéseinek gyűjteménye 3.1

HTB-Hungarian Testing Board

Magyar SzoftvertesztelÅ‘i Tanács Egyesület


 

 

hibajelentés: olyan dokumentum, amely leírja a szoftver azon hibáit, amelyek a program elégtelen működéséhez vezethetnek [bug report, defect report]

 

hibakövetÅ‘ eszköz: a hibák és változások feljegyzésének és nyomon követésének megkönnyítését célzó eszköz. Általában végigkíséri a hibákat a bejegyzéstÅ‘l kezdve a javításon át az újratesztelésig, illetve különbözÅ‘ jelentési lehetÅ‘ségeket kínál. Lásd még incidens menedzsment eszköz [bug tracking tool, defect tracking tool]

 

incidens: bármely olyan történés, amely vizsgálódást tesz szükségessé (IEEE1008) [incident]

 

incidensjelentés: olyan dokumentum, amely minden, pl. a tesztelés alatt bekövetkezett incidenst tartalmaz, amely vizsgálatot tesz szükségessé (Az IEEE 829 szerint) [incident report]   

 

incidens menedzsment: az incidensek felismerésének, vizsgálatának, a különbözÅ‘ intézkedések és rendelkezések szervezésének folyamata. Magába foglalja az incidens loggolását, osztályozását és kihatásának vizsgálatát. (Az IEEE 1044 szerint) [incident management]

 

incidens menedzsment eszköz: olyan eszköz, amely megkönnyíti az incidensek felismerését és állapotainak nyomonkövetését. Gyakran munkafolyamat-központú annak érdekében, hogy az incidens allokációját, javítását és újratesztelését támogassa, illetve hogy támogassa a jelentéskészítést. Lásd még: hiba menedzsment eszköz [incident management tool]

 

Feladat státusza: lejárt
Max. pontszám: 100 pont
Beküldési határidő:2011-12-28 12:00:00