Az ország első szoftvertesztelő versenye lezárult! Köszönjük minden online és élő döntőbe jutott játékosunknak, hogy példás kitartással küldték be a feladatokat! Reméljük, hogy hasznos tudással gyarapodtatok a verseny feladatai során. Most tisztelettel búcsúzunk, de bízunk benne, hogy hamarosan újra találkozni fogunk, még izgalmasabb feladatokkal és egyre nagyobb résztvevői bázissal. Sziasztok!

Üdvözlettel: Szoftvertesztelő Verseny Csapata

Bejelentkezés
Azonosító:
Jelszó:

Terheléses teszt


Jelentkezz be megoldás beküldéséhez!

Feladat leírása:

Az alábbi feladatban egy egyszerű terheléses tesztet kell megvalósítani. A teszt bármilyen eszközzel végrehajtható. A végrehajtott tesztbÅ‘l egy teszt riportot kell készíteni, az értékelés során ezt is pontozzuk, valamint a szerver naplófájljai alapján ellenÅ‘rizzük, hogy ténylegesen megtörtént-e a teszt. A feladat arról szól, hogy képes-e valaki egy egyszerű terheléses tesztet végrehajtani. Ha valaki még nem csinált ilyet, akkor is érdemes megpróbálnia, mert a mai eszközökkel már nem bonyolult ezt elkészíteni. A terheléses tesztben megkövetelt bejelentkezéshez mindenki a saját azonosítóját használja, mert ez alapján fogjuk tudni eldönteni, hogy ténylegesen elvégezte-e a tesztet. Ha nem tudod végrehajtani a tesztet, akkor is beküldhetsz egy szerinted megfelelÅ‘en formázott - fiktív - jelentést, de ez esetben nyilván nem számíthatsz maximum pontra.

 

Mivel a terheléses teszt a saját honlapunkon történik, kérünk mindenkit, hogy csak a feladatban megkövetelt ideig és intenzítással terhelje a szervert. A honlap szándékos túlterhelése a versenybÅ‘l történÅ‘ kizárást von maga után.

Fontos, hogy nem az kap több pontot, akinek sikerül a honlappal szemben támaszott követelményeknek megfelelÅ‘ válaszidejű tesztet végezni! Maximális pontszám elérhetÅ‘ úgyis, ha valakinek az jön ki, hogy sikertelen a terheléses teszt. Sikertelen terheléses teszt esetén jelezni kell, hogy nem sikerült az elvárt válaszidÅ‘ket tartani.

 

A sávszélesség nem számít, a feladat akár mobilnettel is megoldható, de a jelentésben szerepelnie kell a használt sávszélességnek.
 


 

TesztelÅ‘ként dolgozol TesterCorp cég nem-funkcionális tesztelÅ‘ csapatában. Egy szép napon a tesztelési vezetÅ‘d a következÅ‘ e-mailt küldi.

 

"Sziasztok!

 

Tudjátok nagyon jól, hogy a www.testingcompetition.com oldalt itt házon belül fejlesztettük és funkcionálisan is mi teszteltük a másik épületben. Mivel elÅ‘reláthatólag rengeteg látogatója lesz, eljött az idÅ‘, hogy terheléses szempontból is megvizsgáljuk az oldalt. Két felhasználói tesztesetet kell tesztelnünk. A két leglátogatottabb oldal a regisztráció és a feladatok lap. Persze elÅ‘ször a felhasználó mindig a kezdÅ‘ lapot tölti be.

 

A két felhasználói eset a következÅ‘:

1) Egy sima http kéréssel betöltÅ‘dik a kezdÅ‘ lap (index.php), majd a regisztrációs lapra navigál a felhasználó (registration.php). A regisztrációt már nem kell elvégezni.

2) A kezdÅ‘ lapot (index.php) sikeres bejelentkezés követi, amely után megjelenik az eredmények oldal (results.php).

 

Csak a válaszidÅ‘ érdekel minket. Csináljátok meg mindkét tesztet 10 virtuális userrel! Egyidejűleg vagy maximum 2 másodperc alatt induljon el mind a 10 felhasználó, vagyis próbáljuk meg biztosítani, hogy 2 másodperc alatt menjenek ki a http kérések. Egy felhasználóra tekintett átlagos teszteset lefutási idÅ‘ nem lehet több mint 10 másodperc! Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor a tesztet nem tekintjük sikeresnek.

 

A tesztet bármilyen eszközzel végrehajthatjátok, de ne felejtsetek el teszt riportot készíteni! Újra csatoltam a korábban már kiküldött levelet Oszkártól. Ebben megtaláljátok, hogy minek kell benne lenni a teszt riportban!

 

Köszönettel,

 

CsonTos ALadár TaMás

Test Manager

TesterCorp

 

> -----Original Message-----

> From: László Oszkár [mailto:laszlo.oszkar@testercorp.com]

> Sent: Wednesday, October 15, 2011 01:42 AM

> To: Csontos Aladár Tamás (TesterCorp);

> Subject: FW: Teszt riport - hogyan

 

Sziasztok,

 

 Az utóbbi idÅ‘ben napokat meetingeltünk, azon vitatkozva, hogy hogyan kell kinéznie egy terheléses tesztriportnak. Egy csatolt fájlban összefoglalom, mi az, amit a jövÅ‘ben a management akar látni. Felhívom a figyelmeteket, hogy a riportokat az ügyfél is látja, így azokra minden esetben figyeljetek oda!

 

Csak word formátumot használjatok!

 

Üdv.:

László Oszkár

Performance Test Manager

 


 

Kapcsolódó letölthetÅ‘ fájlok

terheleses_tesztriport_kovetelmenyek.pdf

 

Feladatot készítette:

Bujdosó Géza – Masterfield Oktatóközpont

Gyúri Attila – Masterfield Oktatóközpont

Mizsák Krisztián – Masterfield Oktatóközpont

Tóth Árpád – Masterfield Oktatóközpont

 

Feladathoz kapcsolódó fogalmak:

Forrás:

Szoftvertesztelés egységesített kifejezéseinek gyűjteménye 3.1

HTB-Hungarian Testing Board

Magyar SzoftvertesztelÅ‘i Tanács Egyesület

 

teljesítményteszt: tesztelési folyamat, mellyel a szoftvertermék teljesítményét lehet meghatározni. [Performance Testing]

 

teljesítményteszt eszköz: teljesítmény teszthez alkalmazott eszköz, melynek két különbözÅ‘ képessége van: terhelést generál és méri a tranzakciók számát. Az eszköz terhelést generál több felhasználó szimulációjával, illetve nagy mennyiségű bemenÅ‘ adatot elküldésével. A futás során kiválasztott tranzakciók válaszidejét mérik és naplózzák, amelybÅ‘l általában a terhelés és a válaszidÅ‘ kapcsolatát leíró napló file-okon és ábrákon alapuló jelentések készülnek. [Performance Testing Tool]

 

terheléses teszt: a teljesítményteszt azon típusa, amely a komponens vagy rendszer viselkedését vizsgálja növekedÅ‘ terhelés alatt (például a felhasználók számának, vagy kérések számának növelésekor). A teszt célja, hogy kiderüljön, a komponens vagy rendszer hogyan reagál a magas terhelésre (lefagy, nÅ‘ a válaszidÅ‘, stb.). [Load Testing]

Feladat státusza: lejárt
Max. pontszám: 100 pont
Beküldési határidő:2012-01-04 12:00:00